Coaching-ul este un termen care provoacă nedumerire și curiozitate în rândul celor care nu au avut parte niciodată de o astfel de experiență. În România, se vorbește despre coaching din 2005, atunci când au apărut primele articole în presă legate de subiect. De atunci, cei care au beneficiat cel mai mult de coaching au fost managerii din layerele de top ale celor mai mai companii din România. De-a lungul anilor, coaching-ul a ieșit din sfera organzațională și a ajuns să fie folosit și la nivel individual. Oamenii care apelează la coaching individual solicită sprijin profesional pentru a trece printr-o schimbare în mod intenționat în viața lor.
International Coaching Federation (ICF) definește coaching-ul ca relația de parteneriat dintre un client și un coach prin care clientul trece printr-un proces creativ și provocator ce îl va ajuta să își maximizeze potențialul personal și profesional.
Deși la prima vedere pare că ICF definește coaching-ul în termeni vagi, această impresie relevă, de fapt, complexitatea meseriei de coach, dar și a relației care se formează între cele două persoane implicate – client și coach.
Parteneriat
Încă de la antici, știm că opiniile mai multor oameni competenți conduc la rezultate mult mai bune decât părerea unui singur individ. Este ceea ce se întâmplă în organizații, în mediul de afaceri, acolo unde resursele, cunoștințele și expertiza mai multor oameni conduc la produse și servicii mai bune decât dacă ar fi concepute de un singur om.
În mod similar, parteneriatul de coaching prezintă avantajul de a lărgi spectrul ochelarilor de vedere prin care vezi lumea prin filtrele create în urma propriilor experiențe din trecut. Părerea unui profesionist profund interesat de ceea ce ți se întâmplă va aduce o valoare însemnată în cadrul evoluției tale personale și/sau profesionale.
Iată ce face coach-ul în cadrul procesului de lucru cu clientul său:
- Ascultă în mod activ și sapă în profunzime până când reușește să te ajute să descoperi sursa nemulțumirii tale
- Se dedică cunoașterii și înțelegerii viziunii tale și te recentrează de fiecare dată când îți pierzi concentrarea
- Te susține să treci prin situațiile dificile și să le depășești cu succes
- Împărtășește cunoștințe și resurse relevante atunci când ai nevoie de ele
Proces creativ și provocator
Coaching-ul este un proces care se desfășoară în timp. Este nevoie de minim două-trei ședințe pentru a obține un insight, a clarifica sau a valida un scop și pentru a putea începe să descoperi soluții.
Având în vedere punctul anterior legat de parteneriat, coaching-ul presupune și existența și evoluția în timp a unei relații – cea dintre coach și coachee (client).
Procesul este provocator, pentru că îți întinde gândirea în zone neexplorate care e posibil să ascundă și emoții dificile. Poți descoperi că ai o părere nefavorabilă despre tine și că asta te-a împiedicat până acum să trăiești în acord cu nevoile și dorințele tale.
Creativitatea se regăsește în etapa axată pe soluții din cadrul procesului de coaching. Odată ce ai trecut prin etapa de explorare a emoțiilor dificile și a credințelor, mintea are suficient de mult spațiu ca să exploreze noi posibilități. Aici apare entuziasmul, motivația și încrederea în sine.
Maximizarea potențialului personal și profesional
Potențialul se referă la ceva ce poate să se întâmple, care există ca posibilitate, dar care nu a fost încă realizat. El poate rămâne în această stare atunci când, odată descoperit și validat, nu îi creezi premisele necesare să devină realitate. Cu timpul, fără a-i acorda atenția necesară, el provoacă sentimente de nemulțumire și de frustrare. De aceea, așa zisa ”chemare” pe care unii oameni o simt de-a lungul vieții lor reprezintă un potențial încă nerealizat.
Coaching-ul lucrează cu potențialul uman și funcționează doar daca individul își dorește să schimbe ceva. Ca proces, discuția despre potențial are loc încă din primele ședințe de coaching în care descoperi de unde provine frustrarea și care este viziunea ta asupra viitorului ideal.
În final, coaching-ul poate să însemne ceva diferit pentru fiecare dintre noi, pentru că implică eforturi mari de explorare emoțională și de creare și continuare a propriei povești de viață.
Descoperă cum arată coaching-ul și cum te poate transforma într-o ședință de explorare. Ședința durează o oră și este gratuită!