1. Eu te știu ca Change Strategist, dar, am descoperit recent că și pictezi și vinzi tablouri pe site-ul tău. Când ai început, cum arăta portofoliul tău de produse și servicii?
De pictat am început să pictez mai serios prin clasa a V-a. Partea asta de creativitate, de exprimare prin artă a fost încă de pe atunci prezentă în viața mea și a contribuit la cine sunt azi. Am făcut școala generală și liceul de arte plastice și facultatea de arhitectură.
Tablourile au apărut pe site recent, când m-am simțit ok să le fac publice. Asta s-a întâmplat abia în momentul în care am făcut pace cu ideea că sunt “puțin artistă” și am acceptat că latura asta va face parte din parcursul meu profesional în continuare.
Cumva a venit ca un pas firesc, pentru că o parte dintre cunoscuți știau că pictez și primeam comenzi de la ei.
În momentul ăsta, portofoliul de pe site combină două din ariile mele de specializare și este format din:
- sesiuni în format 1 la 1 de Change Strategy
- sesiuni de Change Strategy combinate cu partea de exprimare artistică
- workshop-uri creative de dezvoltare personală și pictură/desen
- tablouri/artwork
2. Cum ai luat decizia să fii Change Strategist? De ce așa și nu coach? Spune-ne cum ți-ai definit identitatea la început.
Cum am luat decizia? Greu.
Ar fi simplu să spun că m-am trezit într-o dimineață și am decis că vreau să fac asta, însă decizia e șirul unor evenimente, piese de puzzle care s-au pus una lângă alta. Acum când mă uit în urmă îmi e mult mai ușor să văd imaginea de ansamblu și să înteleg modul în care s-au legat.
Momentul de cotitură a fost într-una din zile, când eram la birou și m-a lovit realizarea că, dacă nu schimb ceva, peste 5 ani voi face același lucru. Iar imaginea aia a fost suficient de înspăimântătoare pentru mine încât să decid să acționez. Nu îmi era clar atunci în ce direcție o să merg, însă momentul ăla e una din piesele de puzzle. Deși știam de Andrei Roșca și de Change.ro de ceva vreme, atunci am decis să lucrez cu un Change Strategist, să mă ajute să obțin mai multă claritate.
În cazul meu a fost mai degrabă un proces pe care l-am parcurs. Mi-a lipsit încrederea că zona asta spre care m-am dus intuitiv de-a lungul timpului este ceva ce mi se potrivește, că aș putea să devin eu Change Strategist, așa că am avut nevoie de oameni din jurul meu care să mă privească obiectiv și să confirme.
Am fost dintotdeauna pasionată să înțeleg cum funcționăm noi ca oameni, ce ne aseamănă și ce ne face diferiți. Am fost curioasă să pricep ce ne motivează, ce se află de fapt în spatele comportamentelor și cum ne putem schimba și evolua.
Am decis să devin Change Strategist, pentru că rezonează cu modului meu de a fi, o combinație între lucrul în profunzime pe partea emoțională și partea de strategie care e mai pragmatică.
Cel mai mult m-a atras fapul că metoda de Change Strategy îmbină elemente și tehnici din mai multe abordări. Pentru mine, e important să pot să pot să privesc situațiile din mai multe pe unghiuri, asta îmi oferă libertatea să înțeleg mai multe, îmi păstrează mintea deschisă.
În general cred că ne încurcă să ne definim identitatea, pentru că asta aduce cu ea limitări și îngreunează mult procesul de schimbare. Cu cât ne identificăm mai mult cu ceva (emoție, comportament, titlu, relație, funcție, profesie, statut) cu atât ne este mai greu să renunțăm la lucrul respectiv.
Îmi place să spun că identitatea e ceva ce construiesc, e în continuă dezvoltare. Singurulul lucru de care sunt cu adevărat sigură, e că nu am descoperit încă tot ce pot fi.
3. Cum au arătat pentru tine primele șase luni ca Change Strategist? Care au fost activitățile principale pe care le făceai? Dar provocările cele mai mari?
În primele luni cea mai mare parte din timp o alocam pentru sesiunile 1 la 1 de Change Strategy, o parte din timp era ocupată diverse workshop-uri, programe și cursuri pe care le-am făcut pentru a-mi dezvolta diverse skill-uri, iar o parte din timp era ocupată de activități administrative.
După jumătate de an am început să organizez primul workshop din seria “Art Your Way – creativity takes courage and you’ve got both,” iar asta a schimbat puțin balanța și am început să acord timp pentru partea de creare de conținut pentru social media și am început să trimit newsletter și am început podcastul De Schimbare.
Provocările mari pentru mine au fost cele pe plan financiar, partea de creare de conținut și să îmi dau seama când încep să nu mai am energie să duc în paralel toate lucrurile pe care vreau să le fac. Asta e ceva ce încă învăț.
Alte provocări au fost mai degrabă legate de relația mea cu mine. A fost o provocare să-mi adun curajul să fac anumite lucruri și să am răbdare cu mine, pentru că puneam presiune să închei colaborarea pe care o aveam pe partea de arhitectură, care îmi ocupa trei zile pe săptămână.
4. Cum ai gestionat partea financiară? Ai avut un fond de rezervă sau ai reușit să-ți creezi niște surse de venit din prima? Descrie cum te-ai organizat tu finanțele.
Nu am avut fond de rezervă, așa că soluția care a funcționat pentru mine a fost să îmi negociez o colaborare care să ocupe trei zile pe săptămână. Ideea a fost să-mi asigur un venit minim, pentru cheltuielile de bază și în același timp să am flexibilitate și timp pentru celelalte activități.
Alte surse de venit au fost sesiunile de Change Strategy și workshop-urile pe care le-am organizat.
5. Cum ai decis ce formă juridică să adopți? SRL sau PFA și de ce una sau cealaltă? Dacă ai ales altă formă juridică, descrie de ce.
Aveam deja un SRL deschis așa că am decis să păstrez forma asta juridică. Doar am activat codurile CAEN care să-mi permită să facturez noile servicii și produse.
6. Numește trei oameni/resurse care te-au ajutat în procesul tău la început.
Îmi e greu să mă limitez doar la trei, pentru că am avut și am alături mai mulți oameni care m-au ajutat în feluri mai mici sau mai mari.
În perioada de început, cel mai important sprijin pe care l-am primit a fost de la prieteni, de la psihoterapeuta mea și în sesiunile de Change Strategy în care am fost client.
7. Dacă te uiți înapoi, ai schimba ceva la felul în care ți-ai început călătoria în freelancing?
Cel mai important lucru pentru mine este că am început. Dacă mă uit acum în urmă, pot să spun că mi-ar fi plăcut să am curaj să greșesc mai mult și mai repede, ca să pot să învăț. Mi-ar fi prins bine să am mai multă încredere în mine și în mod cert m-ar fi ajutat să fi avut un fond de rezervă atunci când am început. 🙂
Vreau să mai spun și că eu cred că momentul ideal e cel în care începem. Nu cred că ne ajută să așteptăm ca toate lucrurile să fie aliniate, însă sunt lucruri pe care le putem face să ne fie mai ușor.
Despre Simona
Sunt arhitect prin formare, curioasă din fire. Mă fascinează oamenii și emoțiile.
Mă bucur de chestii mărunte de inimioara din latte sau de cum se vede lumina printre frunzele unui stejar.
Citesc, pictez, alerg și mă relaxez descoperind oameni, lucruri și locuri noi.
Văd frumusețea în lucrurile imperfecte și în același timp explorez moduri în care pot fi îmbunătățite.
Exercițiul meu preferat este să mă uit la situații din mai multe unghiuri, pentru a înțelege și pentru a avea o imagine de ansamblu.
Găsesc cu ușurință legătura între elemente care aparent nu sunt conectate, le pun într-o altă perspectivă astfel încât să rezulte un proces nou, adaptat pentru a obține rezultate.
Lucrez cu oameni care au nevoie să facă schimbări în viața lor.
Fac asta în sesiuni 1 la 1 de Change Strategy și în workshop-uri creative de dezvoltare personală.