1. Știu că tu ai pornit de la zero ca freelancer. Ai lucrat în vânzări și a trebuit să înveți marketing pe cont propriu. E o cale lungă și te admir pentru perseverență. Spune-mi, te rog, când a încolțit prima oară ideea că vrei să schimbi ceva și că, acel ceva, avea să fie freelancing în domeniul marketing-ului?
În 2019, am divorțat și am simțit că lumea mea așa cum o știam s-a sfârșit. Era timpul să încep un nou capitol în viața mea. Mi-am amintit atunci de o excursie pe care voiam să o fac mai demult, în Asia, și mi-am zis că este exact ce am nevoie ca să mă regăsesc. Acea excursie a fost ca o gură de aer prospăt după 4 ani de relație care mă lăsaseră epuizată.
Când m-am întors la birou, în prima dimineață, am intrat în lift ținând cafeaua fierbinte în mână și instant m-am simțit sufocată. Stăteam atâția oamenii acolo înghesuiți, cu telefoanele mobile în mână într-o cutie de metal, așteptând cuminți să coborâm la etajul potrivit unde aveam să ne petrecem restul zilei. Tot într-o cutie, văzând natura și soarele printr-un geam până seara. Eu tocmai revenisem din Nepal, unde simțisem cum măreția naturii și a munților mă readusese la viață. Mi-am zis atunci că eu nu vreau să-mi trăiesc viața într-o cutie, am nevoie de o schimbare și în plan profesional.
Mi-a venit ideea de a porni un blog de călătorii și mi-am dat seama că-mi place foarte mult să scriu. La freelancing mă gândeam mai demult, dar cumva piesele puzzle-ului nu se legau pentru mine. Credeam că aptitudinile pe care eu le am sunt incompatibile cu freelancingul. Cred că momentul definitoriu a fost după ce am început să scriu pe blog și mi-am dat seama că pot face asta de oriunde.
În primul an a fost destul de dificil, lucram full time, învățam comunicare online și scriam în timpul liber. A fost un an în care am avut foarte puțin timp pentru relaxare, dar a meritat din plin efortul.
2. Cum te-ai împărțit între cursuri și clienți și când te-ai simțit pregătită să iei primul client în marketing/social media?
O parte din cursuri le-am făcut cât încă eram angajată, dar atunci nu lucram cu clienți. Nu mă simțeam deloc pregătită când a venit primul client, dar făcusem deja schimbarea către freelancing: îmi dădusem demisia. Dacă aș fi așteptat până mă simțeam complet pregătită, cred că ar fi durat mult mai mult, poate nici nu mi-aș mai fi găsit curajul să încep.
Am pornit de la zero, fără clienți cu care lucrasem deja, fără oameni din industrie pe care să îi cunosc. M-am înscris în grupurile de freelanceri de pe Facebook și am început să aplic pentru proiecte pe măsură ce apăreau oportunități. Mi-am actualizat profilul de LinkedIn și am început să postez și acolo despre ceea ce fac. Acestea au fost cele două canale principale pe care le-am folosit la început.
3. Cum au arătat pentru tine primele trei luni ca freelancer? Care au fost activitățile principale pe care le făceai? Dar provocările cele mai mari?
Primele 3 luni ca freelancer au fost pline de provocări. Era în iunie 2020, pandemia abia începuse, iar eu trecusem printr-o operație de hernie de disc lombară, care lăsase niște sechele de mobilitate destul de serioase. Aveam cheltuieli mari cu tratamentul meu de recuperare fizică, iar ceea ce câștigam atunci ca freelancer nu-mi permitea să le acopăr.
Simțeam că întreg Universul era potrivnic visului meu în acea perioadă. Îmi doream să călătoresc și să creez un blog de călătorii din care să mă pot întreține, iar eu abia puteam face câțiva pași. Cu toate acestea, am avut încredere că lucrurile se vor așeza în așa fel încât să reușesc, chiar dacă nu neapărat exact în modul pe care mi-l imaginam eu la vremea aceea. Ce mi-a fost însă foarte clar în acel moment a fost că nu mai vreau să aștept și o să încep chiar dacă nu mă simt pregătită pentru asta. Pandemia, dar și operația prin care am trecut, mi-au arătat că viața se poate schimba radical de pe o zi pe alta. Iar visurile mele, cele pe care le tot amânam, să nu mai ajung să le trăiesc niciodată.
Învățam în continuare social media și content marketing, scriam pe blog și aplicam pentru diferite proiecte online. Lucram doar întinsă, din pat, pentru că nu puteam pe scaun. Aveam o măsuță pliantă care îmi permitea să țin laptopul suficient de ridicat ca să pot tasta în timp ce stăteam întinsă. Mi se părea o nebunie uneori, încă să cred că pot reuși, chiar și așa, dar nu am vrut să renunț.
Drumul, l-am tot ajustat din mers. Cu siguranță nu am anticipat toți pașii pe care i-am făcut ca să ajung azi aici.
„Văzând și făcând” sumarizează foarte bine cum funcționau pentru mine atunci lucrurile. Pentru o persoană obișnuită să planifice totul și să anticipeze 10 pași în avans, modul ăsta de funcționare m-a scos total din zona de confort.
Altă provocare a fost singurătatea. Toți prietenii mei, foști colegi lucrau în continuare în corporații. Eu simțeam că mă deconectasem de la acel stil de viață și intrasem într-o nouă lume, cu noi provocări și bucurii, pe care nu aveam cu cine să le împărtășesc. Cele câteva evenimente de networking la care am fost și comunitățile online de freelanceri m-au salvat.
4. Cum ai gestionat partea financiară? Ai avut un fond de rezervă sau ai reușit să-ți creezi niște surse de venit din prima? Descrie cum te-ai organizat tu finanțele.
A fost foarte dificil, chiar dacă am început cu un fond de rezervă. Din păcate, acesta a fost insuficient, din cauza problemelor de sănătate pe care le-am avut și a faptului că, la început, prețurile mele ca freelancer erau mici. Eram junior și neavând nici experiența de agenție simțeam că nu pot aduce la fel de multă valoare. Acum, însă, știu că nu e așa. Experiența practică este cea mai importantă, dar ea se poate obține și lucrând pe cont propriu, împreună cu un grup de freelanceri profesioniști alături. Așa a fost pentru mine.
După 1 an, am decis că am nevoie și de alte surse de venit, în special pentru previzibilitate și stabilitate financiară. Astfel am găsit o colaborare remote, part-time cu un ONG din industria de tehnologie din Statele Unite.
În această formulă, am reușit să continui să dezvolt mai departe proiectele de comunicare online ca freelancer, fără să mai am grija instabilității financiare și a cheltuielilor cu tratamentul de recuperare fizică.
5. Cum ai decis ce formă juridică să adopți? SRL sau PFA și de ce una sau cealaltă? Dacă ai ales altă formă juridică, descrie de ce.
În cazul formei juridice alegerea a fost destul de ușoară chiar de la început. Aveam deja o microîntreprindere încă din 2008, când am mai avut o mică afacere în zona de protecție a mediului.
Experiența de atunci a venit cu multe lecții de business și de viață. În 2020, când am vrut să încep activitatea de freelancer a fost nevoie doar să o reactivez.
Am mai avut un moment când am analizat dacă e cazul să schimb ceva la finalul anului trecut, când s-au anunțat modificările fiscale. Atunci am apelat la un expert financiar și am calculat impozitele pe care trebuie să le plătesc în fiecare formă juridică. Și atunci, pentru tipul de activitate pe care eu îl am a rezultat că microîntreprinderea e cea mai buna alegere, așa că, deocamdată funcționez tot așa.
6. Numește trei oameni/resurse care te-au ajutat în procesul tău la început.
Au fost mulți oameni care m-au ajutat la început, dar și acum. Cred că fără ei nu aș fi reușit. Sunt extrem de recunoscătoare colegilor mei freelanceri cu care am colaborat, comunităților de freelanceri de pe Facebook, în special comunitații No.Mad Talks a Iunietei Sandu.
Mama mea a fost alături de mine și m-a încurajat de la început. Am apreciat foarte mult suportul ei, mai ales în contextul în care ea a lucrat la stat, într-un domeniu foarte diferit, iar uneori îi venea greu să-mi înțeleagă alegerile.Au existat și o mulțime de cursuri pe care le-am făcut, dintre ele le recomand pe cele de la Social Media Pro și Content Marketing Conference.
7. Dacă te uiți înapoi, ai schimba ceva la felul în care ți-ai început călătoria în freelancing?
Cred că sunt multe lucruri pe care le-aș face diferit cu experiența de acum. Cu siguranță aș avea mai multă încredere în mine și creativitatea mea.
M-aș implica în proiecte mai mari, aș refuza tot ce simt că nu rezonează cu valorile mele, clienți sau colaboratori. Unul dintre avantajele muncii ca freelancer este că poți alege proiectele și oamenii pe care îi ai alături în această călătorie. Intuiția mi-a spus de fiecare dată când nu exista compatibilitate. Am învățat să o ascult acum.
Mi-aș da voie să greșesc mai repede și ca atare să evoluez mai repede. M-am temut mult timp de greșeli, din dorința de a nu dezamăgi. Doar că inevitabil se întâmplă să greșim, în orice domeniu lucrăm și oricât de experimentați suntem. Asta ne ajută însă să progresăm, să învățăm din greșelile noastre și să fim din ce în ce mai buni.
Aș căuta un mentor mai devreme, chiar din primul an. Este o experiență care pe mine m-a ajutat să-mi văd punctele slabe, să-mi ajustez direcția și să evoluez ca profesionist mult mai repede decât aș fi făcut-o singură.
După 3 ani, simt că am avut nevoie de multă introspecție și dezvoltare personală pentru a ajunge azi aici. Și încă mai am atâtea de învățat, cred că este un drum ce nu se termină vreodată. Freelancing-ul mi-a oferit o libertate ca niciun alt job, dar și o responsabilitate pe măsură. Aceea de a mă uita cu sinceritate la mine și de a-mi lua angajamentul de a progresa continuu, ca profesionist și ca femeie.
Despre Ana-Maria
Lucrez în ca freelancer în comunicare online de 3 ani.
Fac comunicarea simplă și de impact pentru toți antreprenorii din industriile de travel și wellness prin strategii de comunicare online. Sunt două industrii ce reflectă aspecte din viața mea cu care am o conexiune foarte specială. Ador să călătoresc și sunt pasionată de wellness și cum mă ajută să-mi mențin corpul, mintea și spiritul în echilibru.
Am alături o echipă de freelanceri colaboratori împreună cu care implementez strategiile pe care le creez. Sunt o fire deschisă, creativă, dar am și o latură analitică, îmi place să interpretez rapoarte și să găsesc soluții de optimizare. Sunt pasionată de comunicare în toate formele ei. Înainte de a lucra în marketing am lucrat în vânzări B2B timp de peste 10 ani.
Îmi place să ajut oamenii, și de aceea pun tot sufletul în proiectele la care lucrez.
Poți citi mai multe despre mine pe blogul meu de călătorii www.callingforthewild.com.